3 Jan

Vegansk morotssoppa med ingefära & chili

3 januari, 2016 i Livsnjutning, Lunch/Middag, Mat & recept, Veganskt, Vegetariskt

Vilken underbart god lunch jag gjorde häromdagen, nämligen en morotssoppa gjord på kokosmjölk, ingefära och chili. Jag dör så gott! Denna soppa känns perfekt en dag som denna – när det är kallt och grått ute så kan man värma sig inomhus istället.

morotssoppa

4 portioner 
4-5 morötter
1 lök
3 cm färsk ingefära
färsk chili (hade chilipulver och chiliflakes)
1 buljongtärning
8 dl vatten
1 halv burk kokosmjölk
Saft från en citron
1 tsk gurkmeja
1 msk curry
Salt och peppar

Hacka lök, chili och ingefära och stek i lite kokosolja tills du får en fin färg tillsammans med curry och gurkmeja. Skala morötterna och skär dem i små bitar och tillsätt i kastrullen.
Strö över buljongen och tillsätt buljongen.
Låt koka tills morötterna är mjuka och mixa dem sedan med en stavmixer.
Tillsätt kokosmjölk och citronsaft.
Låt koka ytterligare 10-15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Jag tillsatte lite extra curry, gurkmeja och örtsalt för lite extra smak. Testa dig fram. Servera ned rostade pumpafrön och extra kokosmjölk.

DSC_4430

1 kommentar »

25 Dec

Hälsosamma rockyroad

25 december, 2015 i Bakning, Livsnjutning, Veganskt, Vegetariskt

Hej fina! 

Hoppas alla hade en underbar julafton igår.  Vi spenderade den hos mina föräldrar, dem vet hur man lyckas få till den bästa julen. Får alltid så mysig julkänsla när jag är där, trots vädret var tråkigt. Lite vitt hade ju inte skadat precis 😉

Kom precis hem från en långpromenad i blåsten. Skönt med en uppfriskande promenad efter en julafton med massor av mat. Jag tycker jag lyckades bra att inte äta alldeles för mycket från det stora julbordet. Jag tycker  verkligen inte man behöver äta ‘allt’ bara för det finns serverat, utan bara det man är sugen på. Man får hitta en balans helt enkelt. Hörde ett väldigt bra råd på träningspodden att när man går på buffé att innan man börjar äta gå en runda och kolla ut man vad man är sugen och kanske välja bort det man kan äta varje dag hemma. Tycker det rådet var ett bra och sunt råd, och det är något alla bör tänka på vid dessa ‘buffétider’.

Häromdagen bakade jag dessa godingar här nedan, rockyroads med massa nyttigheter i. Supergoda och definitivt mina favoriter kring jul. Försöker lära mina föräldrar att det ‘nyttiga’ julgodiset är minst lika gott. För det är det verkligen, om ni inte har testat så är det dags att göra det nu. ♥

IMG_5120

Rocky Road
O.8 dl kokosolja
4 msk ekologisk kakao
O.6 dl agave sirap
2 dl hackade nötter, jag tog en nötblandning på pistage, hasselnöt, valnöt och cashew
1 msk nötsmör, t.ex mandelsmör
Flingsalt, cayennepeppar och nötter till garnering

Gör så här: Smält kokosoljan i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en fin jämn smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Strö lite flingsalt, cayennepeppar och nötter ovanpå. Låt stå i kylskåpet några timmar tills den har stelnat. Löjligt enkelt!

Förvara den i kylen tills den skärs i bitar och serveras.

2 people like this post.

Inga kommentarer »

21 Dec

enkla bovetepannkakor med saffran

21 december, 2015 i Bakning, Frukost, Livsnjutning, Mat & recept, Mellanmål, Veganskt, Vegetariskt

Hej på er! 

Gjorde dessa ljuvliga pannkakor med saffran igårkväll. Mina favoriter! Så himla gott, tillsammans med hallon och keso. Receptet finner du längre ner.

Jag tror inte jag förstått att det är julafton om bara några dagar, gud vad tiden går fort. Självklart är jag INTE klar med alla julklappar, men blir inte så många iår. Jag har helt tappat suget på att strosa omkring på stan. Jag tycker det är så mycket lättare och smidigare att köpa allting på nätet, haha! Latheten tar över.

IMG_5017
Bovetepannkakor
1 dl bovetemjöl
1/2 msk fiberhusk
2 ägg
2 1/2 dl valfri mjölk (använde soyamjölk till dessa)
en nypa vaniljpulver
en nypa salt
1 pkt saffran 0,5g

Blanda alla ingredienser till en fin smet. Låt stå i några minuter. Stek sedan pannkakor i en liten stekpanna. Jag tog ca 1 dl smet till varje så får man en perfekt liten pannkaka. 

IMG_5014

Inga kommentarer »

14 Dec

Smoothie Protein

14 december, 2015 i Bakning, Frukost, Juice/Smoohies, Mellanmål, Veganskt

Goddag!

Morgonen bjöd på en härlig smoothie, min favorit smoothie med choklad och banan. Ni som följt med här i bloggen ett tag vet nog att jag skrivit om denna ex antal gånger. Jag tröttnar aldrig.

Smoothie proteinet är laktos och glutenfritt och passar lika bra i smoothies som att baka med. Förbättrar både återhämtningen samt förbättrar muskelbyggnad. Toppen!

I dagens lucka hos Piggabutiken hittar du detta till bara 199.- Här är direktlänk och där kan du även läsa på lite mer om detta.

DSC_4330

1 glas
2 dl mandelmjölk
1 banan
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör
en nypa vaniljpulver
1-2 skopor smoothieprotein

Kakaonibbs

Mixa alla ingredienser till en slät smet. Tillsätt smoothieproteinet, och häll upp i ett glas. Ställ gärna in den i kylen 10-15 min innan den ska drickas för att få bästa resultat. Toppade med lite kakaonibbs!

DSC_4328
i samarbete med Piggabutiken.

1 person likes this post.

Inga kommentarer »

12 Dec

Banan Scones

12 december, 2015 i Bakning, Frukost, Livsnjutning, Mat & recept, Mellanmål, Veganskt, Vegetariskt

Imorse gjorde jag dessa godingar till frukost. Nästan så man tror att detta är sconesen jag brukar göra på rismjöl. Men icke, dessa är något helt annat! naturligt söta och glutenfria. Jag som letat efter goda scones i flera år, och nu dyker det upp en efter en. Fantastiskt!

Idag har jag gått en runda på stan, nu börjar det bli kallt. Hej vinter! Hoppas på lite snö iår. Hade varit kul för lillen att se lite vitt på marken. Haha!

Hoppas ni får en fin kväll. Nu ska jag laga lite kvällsmat, kram!

IMG_4871

Banan scones 2 st
1 banan
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk agave
en nypa sötströ

Mixa ihop alla ingredienser och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda tills sconesen fått en fin färg ca 25 minuter 200 grader.

2 kommentarer »

9 Dec

Saffranspannkaka

9 december, 2015 i Bakning, Livsnjutning, Lunch/Middag, Mellanmål, Veganskt, Vegetariskt

Den slängde jag ihop igår kväll i brist på annat. Den blev så otroligt god att jag nästan ville äta upp allt på en gång. Passar ju perfekt med saffran nu i juletider. Serverade med lite hallonkvarg och granatäpple, om man vill ha den som fika/efterätt så är ju kokosgrädde att rekommendera.

Tänkte att denna skulle passa som frukost på julafton istället för risgrynsgröten. Det får nog bli så 😉

IMG_4751

Saffranspannkaka
1 mosad banan
3 ägg
1 pkt saffran
250 g keso (använde mig av den lätta varianten)
1 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och stavmixa till en slät smet. Häll upp i en bakplåtspappersklädd ugnsform och grädda i ugnen i 30 minuter.

1 person likes this post.

Inga kommentarer »

23 Nov

Saffrans muffins

23 november, 2015 i Bakning, Livsnjutning

Dessa godingar alltså! Nu är det jul igen ♥  och i helgen är det första advent, då passar det ju alldeles perfekt. Dags att börja julpynta till veckan känner jag. Dessa blev riktigt goda och krämiga inuti, så som det ska vara enligt mig. Nu fick dem vila i frysen tills jag tar fram dem i helgen igen.

Idag vaknade vi även till minus grader. Känner på mig att denna vintern kommer bli riktigt kall. Fick mig en riktigt härlig promenad innan dag, var verkligen fridfullt vid havet. Uppfriskande.

Imorgon ska jag ställa klockan för lite träning innan det blir dags för BVC med lillen. Hoppas ni haft en fin dag!

IMG_4417

Saffrans muffins 4 st
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1/2 dl kokossocker
1/2 tsk bakpulver
0,5 g saffran
nypa havssalt
1 ägg
50 g smör

Lingon och florsocker till servering. Använder mig av ett sockerfritt florsocker.

Blanda först de torra ingredienserna och smält smöret under tiden. Rör därefter i det och ägget i mjölblandningen. Klicka sedan i smeten i fyra små formar och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna innan servering. Pudra över med florsocker! Supergott att servera med lite lingongrädde! 

4 people like this post.

Inga kommentarer »

21 Nov

Taco i ny tappning

21 november, 2015 i Livsnjutning, Lunch/Middag, Mat & recept, Vegetariskt

IMG_4366

Fredagstaco i ny tappning ! Jag älskar verkligen tacos och brukar för det mesta ha veggofärs istället för köttfärs. Mycket godare och snällare för miljön. Jag testade att göra egna bröd och dem blev jättegoda. Dock kan jag inte påstå det blev så mycket bröd men ett gott substitut till bröd. Alltså.. man kan inte äta det med händerna som man vanligtvis gör med tacos. Nästa gång ska jag testa göra egna tacochips. Vill ni göra egen tacokrydda kan ni hitta det receptet här.

1 1/2 msk bovetemjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
1 krm örtsalt
1 ägg
1 1/4 dl vatten

Sätt på ugnen på 225 grader. Börja med att blanda de torra ingredienserna. Vispa sedan ner ägg och vatten till en fin jämn smet. Låt stå och dra i ca 7 minuter, smeten ska vara krämig. Undvik låta smeten stå och dra allt för länge då fiberhusk hela tiden absorberar och binder vätska ju längre den får stå och då kan det bli svårare att jobba med.
Klicka ut två större wraps på en plåt med bakplåtspapper och bred till en jämn fördelad cirkel. Undvik att man ser plåten igenom. Sätt in i mitten av ugnen 5-6 minuter. Låt svalna innan du drar loss dem från pappret. 

3 people like this post.

Inga kommentarer »

21 Nov

Bovetegröt med rivet äpple och valnötter

21 november, 2015 i Frukost, Livsnjutning, Mat & recept

Godmorgon!

Idag vaknade vi upp till minusgrader och frost. Kanske inte alls det man längtar efter precis. Jag tycker älskar att som har med julen att göra och det får gärna vara lite snö och vitt på marken. MEN jag hatar när det är så kallt man aldrig tar på sig tillräckligt med kläder, haha.

Lördagsmorgonen  bjöd på en härlig frukost i form av bovetegröt med rivet äpple, valnötter, hallon, agave och massor med kanel. Var så himla längesen jag åt bovetegröt och så det fick det bli. Bovete är rikt på fibrer och vitaminer och väldigt bra för magen! Man håller sig mätt betydligt längre. Här, här och här har vi lite andra recept på bovetegröt. Det sista är en Raw bovetegröt som jag verkligen kan rekommendera, som förbereds över natten.

IMG_4379

Bovetegröt 1 portion
1 dl krossat bovete
2 dl vatten

1/2 rivet äpple
agave
kanel

Bovete innehåller ett rött färgämne som kan irritera ögats slemhinnor. För att avlägsna färgämnet så slår man kokhett vatten över flingorna och sedan sköljer man dem i kallt vatten. Sedan kokar man det som vanligt i nytt vatten i ca 5-8 minuter tills man fått den konsistens man vill ha.
Blandade sedan gröten tillsammans med rivet äpple. Himmelskt!

1 person likes this post.

Inga kommentarer »

17 Nov

S booster

17 november, 2015 i Frukost, Juice/Smoohies, Livsnjutning, Mellanmål, Veganskt

Igår testade jag denna smoothiebooster från Ica Gott liv. Den fick absolut godkänt! Next up blir banan och spirulina som ligger och väntar i frysen.

Tog 5-6 kapslar och mixade tillsammans med en banan, mandelmjöl, en nypa vaniljpulver och 1 msk agave.  Toppade med lite hallon. Perfekt mellanmål.

Idag kommer en fin vän hit så ska vi laga lunch ihop. Mysig tisdag! En promenad innan dess kanske? Inget regn idag än sålänge så man borde passa på 😉

IMG_4304

2 kommentarer »

Nästa sida »

Arkiv

Kategorier

  • Allmänt
  • Fitnessfighten
  • Inspiration
  • Jag reser
  • Okategoriserade
  • Personlig Träning
  • Shopping
  • Tips
  • Träning

I denna blogg kommer du hitta både motivation och inspiration till att välja en sundare livsstil!

Här hittar ni allt mellan träning och hälsa till inspirerande recept. Som nybliven mamma kommer ni även kunna läsa om mina bästa tips kring kost och träning före, under och efter graviditeten.

Jag som skriver heter Olivia Eriksson är sedan April 2014 utbildad och LIC. Personlig Tränare och Kostrådgivare.

För mig ska kost och träning vara kul men också enkel, därför hoppas jag att ni kommer finna både pepp, glädje och motivation här hos mig!

Epost: oliviaeriksson@hotmail.com

Matbloggstoppen